Over ons

Passie voor Friese paarden

 

 

 

 

 

 

Sinds de aanschaf van ons eerste Friese paard in 1988 zijn wij, Johan Achterhof (1964) en Nicole Adriaansen (1968), hopeloos verslingerd aan dit unieke ras. 
Het Friese hengstveulen Oetse ('88 v. Ygram) kochten we toen we nog studeerden aan de kunstacademie. Met hem hebben we veel onder het zadel gereden, beoefenden we vrijheids dressuur en maakten we heerlijke buitenritten. 

Later verdiepten we ons in de fokkerij, het merrie-stammenboek en het hengstenboek werden onze ‘bijbel’ en bezochten we alle keuringen.

Begin jaren ‘90 vroeg de toenmalige redactie van het blad Phryso ons om artikelen over de fokkerij en fokdag-verslagen te schrijven, de opgedane kennis die we in de loop der jaren hadden vergaard kwam hierbij goed van pas. Inmiddels hadden we onze studie aan de kunstacademie afgerond en konden we ons helemaal op onze passie storten.
Het is iedere keer weer heerlijk om voor dag en dauw naar een plaats ergens in Nederland af te reizen om de top van de Friese fokkerij voorbij te zien draven.

Portretten
Hoewel er voor mij een carrière in het tekenonderwijs in het verschiet lag, besloot ik, gedreven door de liefde voor het paard, in ’92 definitief het roer om te gooien en mij fulltime bezig te houden met het portretteren van (Friese) paarden.

Mijn eerste tentoonstelling op de
hengstenkeuring in Leeuwarden
in 1993 was meteen een enorm succes.
Binnen enkele uren was mijn stand letterlijk leeggekocht. Vele bekende en minder bekende paarden zijn door mij in houtskool of olieverf vereeuwigd. Stamboek-hengsten als Oepke, Walter,  Bendert, Hannes, Gerlof, Leffert, Hearke, Marko, Oeds, Dirk, Reitse, Piter, Pike, Remmelt, Brandus, Anton, Tsjerk, Onne, Sape,Goffert, Tije, Andries, Tsjibbe, Rindert, Dries en Time, allemaal zijn ze in opdracht van de eigenaren voor het nageslacht bewaard. Ook mijn vrije werk wordt wereldwijd verzameld. Het werk kenmerkt zich door een hoge graad van perfectie en detaillering. Iedere kruin, wimper en spiergroep moet zo natuurgetrouw mogelijk worden weergegeven. Maar het áller belangrijkste is het oog, de spiegel van de ziel. Het grootste compliment kreeg (en krijg) ik van de opdrachtgevers, die soms tot tranen geroerd zijn bij het zien van het eindresultaat.

De laatste jaren maak ik ook wat expressievere schetsen op groot formaat. (zie ook Kunst en Portfolio)

Export Holland Friesians

Doordat we voor ons portret- en journalistieke werk bij vele vooraanstaande fokkers en paardeneigenaren aan huis komen, zoekend naar inspiratie en de beste exemplaren van het Friese ras, hebben we ondertussen vele vriendschappen opgedaan. Want houden van het mooiste paard op aarde schept een band en over de fokkerij raak je nooit uitgepraat. Het zal niet de laatste keer zijn dat we ‘even’ op fokkersbezoek gingen en rond middernacht (of later!) weer thuiskwamen.

Door de export van ons eigen fokproduct Marre fan Qualburgh (Sape) zijn we begonnen aan een nieuwe uitdaging binnen onze activiteiten: het zoeken van Friese kwaliteitspaarden voor de binnen- en buitenlandse markt. Onze 20 jarige ervaring in de Friezenfokkerij, kennis van bloedlijnen en fokkerscontacten zijn uiteraard een groot voordeel.

We hebben eigenlijk maar één criterium bij het bemiddelen van Friese paarden: Als het paard
ons aanspreekt, als we hem als het ware zelf op stal zouden willen hebben, als hij ons raakt, kunnen we hem ook verkopen. Daarom selecteren we het aanbod op rastype, uitstraling, beweging, karakter en aanleg voor de sport. Vele stermerries, hengst- en merrieveulens en aparte dressuurpaarden hebben via ons een nieuwe eigenaar gekregen. De paarden worden uiteraard vergezeld van een recent keuringsrapport en ook de exportpapieren en onderzoeken worden door ons verzorgd.

Het is iedere keer weer een uitdaging om het paard van uw dromen te vinden, of uw kwaliteitspaard te verkopen. Wilt u uw paard verkopen? Neem vrijblijvend contact met ons op.


Onze fokkerij
Sinds we in het Brabantse Alphen wonen wordt er naast de handels- en bemiddelingspaarden ook (bewust) op bescheiden schaal gefokt. Bij de familie Hoekstra in Tsjerkgaast kochten we in ’96 het merrieveulen Magdaa H. (Tsjerk x Hildaa ster/preferent v. Reitse pref.) uit stam 128.  Moeder Hildaa is een volle zuster van de moeder van de helaas vroegtijdig uit de fokkerij gehaalde Ruerd 319. Hildaa (overleden in 2006, foto hieronder)) heeft uitzonderlijk goed gefokt.

Ze heeft tot op heden 6 sterdochters. Grootmoeder Martina (Ritske pref.) en overgroot-moeder Claartje (Bouke) zijn model/preferent. Ook de preferente stempelhengst Leffert komt uit deze stam waarin vruchtbaarheid, maat en een mooi exterieur diep verankerd liggen. Het merrie- veulen Magdaa groeide uit tot een grote (1.63 m), temperament- volle dame met veel karakter en een mooi exterieur en uitstraling.         

Net dat laatste aan beweging kostte haar op driejarige leeftijd de ster, maar de derde premie stamboek- merrie bleek wel goed te fokken. Van haar vingen we drie merrieveulens op rij: Finne fan Qualburgh (Piter), Gitte fan Qualburgh (foto links), v. Leffert pref. en Marre fan Qualburgh (foto onder) v. Sape. Van dit trio is Finne verkocht naar Zweden waar ze succesvol in de dressuur wordt uitgebracht en komend jaar voor het eerst voor stamboekopname wordt aangeboden.

Marre fan Qualburgh (Sape x Magdaa H)

Dries 421

 

 

Elagonda 5 wkn oud

Gitte (foto hierboven/onder), onze Leffertdochter (geb. 2002, stkmt 1.68 cm) uit Magdaa is een bewust product van lijnenteelt. Zowel Leffert als Magdaa gaan terug op de model /preferente Claartje, stam 128. Lijnenteelt brengt risico’s mee, het wordt top of flop zeggen ze vaak, maar toen Gitte haar eerste drafpassen naast haar moeder deed wisten we dat het een goede keus was geweest. Op de veulenkeuring kreeg Gitte een eerste premie en in 2005 werd ze ster met een tweede premie. Voor ons benadert ze het ideale type: Luxe, met veel front, verticale halsaanzet, mooie vloeiende bovenlijn, niet te lang in de rug, een lang voorbeen en een goede stap en beste draf.
 Gitte in Drachten, 3 jaar.


Op 19 juni 2006 schonk Gitte het leven aan een diepzwart, luxe merrieveulen: Vorstin fan Qualburgh. (foto rechts) In september ontving ze, net als haar moeder Gitte, een eerste premie op de stamboekkeuring te Esbeek. Uiteraard zijn we zeer ingenomen met deze dochter van de best fokkende, jonge hengst Dries (Jasper x Hearke pref.). Vorstin is tweede generatie eigen fok en zal worden aangehouden met oog op de fokkerij. Vorstin groeit voorspoedig en heeft al een mooie maat en veel behang. Moeder Gitte heeft na een hengstveulen Aswyn in 2008, wat helaas aan een longontsteking is gestorven vlak na de geboorte, in mei 2009 het leven geschonken aan een luxe merrieveulen van Beart: Elagonda fan Qualburgh.

 

Elagonda 3 dagen oud.

3 maanden oud

Onze dochter Fay met Oetse (achter) en Vorstin (voor) mei 2009

Tijdens de keuring op 3 augustus in Esbeek/Hilvarenbeek werd onze zelfgefokte Vorstin sterverklaard met een eerste premie!  De jury omschreef haar als een iets lassieke merrie met veel souplesse in stap en draf, mooi door het lijf. Haar lineair score was heel best. Onderbalk:

Score: rastype 8- bouw 7 - beenwerk 7,5 - stap 8 - draf 7,5

Vreugde en verdriet gaan vaak hand in hand. Tot nu toe ging het ons goed in de fokkerij, maar helaas moesten we in november afscheid nemen van onze lieve Vorstin. Ze stierf na 5 weken kliniekopname aan een raadselachtige bloedziekte. Vorstin was 5 maanden drachtig van Maurus....We zullen haar nooit vergeten.

Hieronder een aantal foto's van ons Vorstinneke en een eerbetoon op Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=o-4lHh5fjuA
Sept. 2009: Vorstin's halfzusje Elagonda fan Qualburgh (Beart x Gitte) krijgt een eerste premie! Tot nu toe heeft Gitte dus louter eerste premie kinderen. Elagonda was wat verkouden, maar toonde zich best. Ze heeft mooie lange benen, een prachtig front en hoofdje,is best ontwikkeld en kan goed stappen en draven. Elagonda wordt aangehouden voor de fokkerij.


 

 

1 juni 2010; Haen fan Qualburgh (Eibert x Gitte) wordt geboren. Eindelijk eens een hengst!

Gitte en Haen:

Familie kiekje:Elagonda nog eens, 6 maanden oud:

April 2010 Elagonda 11 maanden oud:

En...STER in Hilvarenbeek:Haen fan Qualburgh (Eibert x Leffert ) voor zijn vertrek naar Roemenie, hier 2 jaar:

In mei 2012 gaf Gitte deze knappe zoon van Dries, ODE fan Qualburgh:
Ode bleef bijna 2 jaar bij ons en woont nu bij Carlos in de USA.

Hierna hebben we behoorlijk wat pech gehad in de fokkerij. Gitte was nogmaals drachtig van Dries in 2013, maar verworp haar merrieveulen 6 weken voor de uitgerekende datum. In 2014 had ze een tweeling van Epke, warvan er 1 werd weg geknepen. Helaas was het andere vruchtje 3 weken later ook weg. In 2015 kreeg Gitte gezond en groot Epke merrieveulen YDILLE fan Qualburgh :

De bloedmooie, grote en hoogbenige Ydille leeft nu het goede leven in Texas, USA bij Jennifer.

In 2016 kregen we 2 veulens, beide van ULDRIK 457, een merrieveulen bij Leffert stermerrie Gitte, BYNKE fan Qualburgh:


Rastype superplus! Bynke woont nu in Engeland in het paardenparadijs bij Caroline en haar man.

Het tweede Uldrik veulen in 2016 was het hengstveulen BALDER fan Qualburgh, uit onze Beart stermerrie Elagonda fan Qualburgh . Balder is iets aparts, we hebben nog nooit een veulen zo zien bewegen!
 
Balder is recent verkocht naar Amerika, waar hij met Laurie zijn sportcarrière zal starten, maar eerst lekker opgroeien!